Terveysvaikutukset

Toivo Rautavaaran mukaan nokkonen on kaikista luonnonvaraisista kasveistamme ruokakasvina tärkein, koska se kasvaa kaikkialla, se on hyvänmakuinen, helppokäyttöinen, siihen ei kyllästy, siinä ei ole sivumakuja, sen ensimmäinen sato on kerättävissä varhain keväällä, jolloin tuoreravinnon sato on niukin ja sen ravinto-arvo on suuri. Nokkonen on kaikista vihanneskasveista ravintopitoisin ja terveellisin. Nokkonen on kaloriarvoltaan samanarvoinen kuin peruna, kaksi kertaa ravitsevampi kuin porkkana ja lähes kolme kertaa viljeltyä pinaattia parempi. Siinä on 15 % hiilihydraatteja, 5,5 % valkuaisaineita, 0,6 % rasvaa ja 2,3 % kivennäissuoloja (Fe, K, Ca, Mg jne.).[2] Nokkonen on piipitoisuudeltaan 60-kertainen lehtisalaattiin verrattuna, C-vitamiinipitoisuudeltaan viisinkertainen appelsiiniin verrattuna, rautapitoisuudeltaan seitsenkertainen pinaattiin ja kalsiumpitoisuudeltaan kolminkertainen maitoon verrattuna. Nokkosta ei tarvitse ryöpätä pinaatin tavoin. Nokkonen kannattaa kerätä aurinkoisella ilmalla vähätyppisestä maasta (eli ei kompostin tai vastaavan vierestä). Nokkonen puhdistaa verta, lisää virtsaneritystä (eli munuaisten toimintaa), vähentää anemiaa, laskee verenpainetta ja verensokeria, edistää suoliston toimintaa ja pintaverenkiertoa, auttaa yliherkkyysreaktioissa ja poistaa raskasmetalleja.[3]

Meikäläinen on taas talven varalle kerännyt laatikko tolkulla nokkosia. Hevoset saavat nautiskella saksilla silputtuja lehtiä ja varsia pitkin talvea. Oikeastaan olen jo nyt aloittanut niiden annon. Garmon tamma on senverran rouhea rouva, että se syö suoraan pellosta niitä:) Ihme kun ei suu pala.

 

Uusi tamma lompsutteli ihan hyvin Nerkoolla. Pikkuisen välillä kiemurteli:) Vaan kyllä se juosta ossoo. Cayenne teki sellaisen juoksun, että oli laiska toisella puolen rataa ja toisella taas spurttasi kuin Tirpiäinen konsanaan .(Siellä oli lehmät päästetty laitumelle ja ori pelkäsi niitä...:)

Eilen oli ajossa myös Katariina (Sillä on voima kasvaneet, ei enää ähki ja puhki kärryjä vetäessä....) sekä Foxtrot-intiaaninimeltään se joka kärryjä potkii. Foxtrot on käyttäytynyt nyt jostain syystä asiallisesti. Markun taidonnäyte jälleen kerran hevosen koulutuksesta.