Tultiin juuri klinikalta Sussun ja Oskun kanssa. Kaikki hyvin. Lähden nyt hoitamaan muut hevoset ja tulen sitten kertomaan kuvien kera mitä siellä tapahtui.

:)

Noniin, pari tuntia meni ruokkiessa ja nyt voi vähän levähtää ja kertoa kuulumiset:

1893456.jpg

Tässä sitä valmistaudutaan klinikalle lähtöön.

1893463.jpg

Osku saa pumpulia korviin....

1893467.jpg

Osku pisti ihan ranttaliksi koppiin menon. Hyppeli pystyyn ja jopa potkaista humautti meikäläistä kohti. Oltiin jo pienen perheriidan partaalla, kun molemmat sönkättiin mikä olisi paras konsti saada Osku kammettua kyytiin.

1893478.jpg

Mutta ei auttanut tälläkään kertaa vastaanpano, klinikalle joutui Osku poika.

1893480.jpg

Oskulle pantiin huulipuristin tutkimusten ja kanyylin? laiton ajaksi.

1893485.jpg

Sussu vietiin karsinaan odottelemaan Oskun leikkausta. Sussu kovasti ihmettelee vihreää pehmeää lattiaa.

1893496.jpg

Meidät heitettiin pihalle leikkauksen ajaksi. Ovessa lukee että OLEMME LEIKKAUSSALISSA. 9.00 oli meidän aika ja 12.00 saimme mennä hakemaan hevoset jotka olivat heräilemässä kauneusuniltaan.

 

1893508.jpg

Sussun molemmat jalat operoitiin vaikka toinen oli vasta pullahtanut. Toinenkin kuulemma pullahtaisi kuitenkin, joten se on samalla kerralla hoidettu valmiiksi. Kun saimme luvan viedä Sussun traileriin, aloin irroittelemaan sitä pakkokarsinassa olevista kaulapannoista ja hihnoista. Samaan aikaan sisälle tuli 3v sh ori. Se alkoi samantien kekkuloimaan ja riepottelemaan taluttajaansa -kohti Sussua. Mies käänti hevosen niin, että sen perse osoitti meitä kohti. Ori potkaisi täyden latingin kavioillaan. Minä hyppäsin taaksepäin ja potku osui pakkokarsinan etulaitaan. Onneksi siinä oli etulaita, kun on malleja joissa on vain putkikehikko. Muuten se tälli olisi osunut Sussua suoraan rintaan. Se potku oli kova! Sinne jäi setä selittelemään, että on mahdoton hevonen käsitellä se ori... Kävi Kristiina myöhemmin kysymässä että osuiko minuun. Minä virnistin, että jos olisi sellainen potku osunut, niin olisin takulla vinkaissut....

1893526.jpg

Osku heräämössä. Huomaa vihreät pehmeät seinät :)

1893530.jpg

Oskun paketoidut kellit. Osku oli kuulemma riehunut heräämössä niin paljon, että kellipussukat joiden pitäisi pysyä 10 päivää paikoillaan oli jo melkein irronneet. Jos ne tippuvat liian aikaiseen, niin se tietää enemmän töitä meille-kun niitä pitää hoitaa enemmän. Ne auttaisivat siinä, ettei paikat turpoa..... Osku kerkesi herätä liikaa "tuiteristaan", ennenkuin saimme luvan viedä sen koppiin. Tai siis eihän se tietenkään suostunut perinteisesti sinne menemään-ryökäle. Ensin yritettiin hyvällä, siinä ei hevoskuiskaajan taidot auttaneet-Osku mietti taas, että potkaisisiko akkaa mahaan- onneksi ei potkaissut. (minä olin tosi suosittu kohde tänään) Lopulta miehet vetivät sen nahkaliinalla väkisin sisään. Sori vaan Osku.....:) Sieltä se sitten peruuttu ulos ennenkuin saatiin laidat kiinni ja homma piti uusia...Sori vaan Osku toisen kerran :)

Hoito ohjeet Osku:

Oskun kastraatio on suoritettu ns. suljetulla menetelmällä. Haavan päällä oleva paineside poistetaan 10 päivän kuluttua leikkauksesta. Paineside on kiinni 2:lla kaksoistikillä.

Hevonen olisi hyvä pitää pahnakarsinassa viikon ajan leikkauksen jälkeen, ettei painesiteen alla oleviin haavoihin mene purua tai turvetta. (meillehhän niitä juuri tuli kuormatolkulla, huomauttaa Kirsi)

Ihotikkejä ei tarvitse poistaa.

Haava-aluetta on seurattava. Turvotuksen estämiseksi on tärkeää liikuttaa hevosta riittävästi. Kontrolloitu liikunta (kävelyä 1,5h jaksotettuina/pvä) on suositeltavaa noin 2 viikon ajan. Tämän jälkeen palataan vähitellen normaaliin liikuntaan.

Hevosta ei saa laittaa tarhaan kahteen -kolmeen viikkoon (haavojen on mentävä kiinni ensin, etteivät ne tulehdu)

Mikäli esiintyy turvotusta, liikutuksen määrää on syytä lisätä. Turvotus on yleensä voimakkainta n. 5 vrk päästä leikkauksesta tai painesiteen poiston jälkeen. Turvotus kuuluu normaaliin paranemisprosessiin. Mikäli voimakas turvotus ei häviä liikunnalla ottakaa yhteyttä klinikalle.

Sussun hoito-ohjeet:

2vk käyntiajoa/tarhausta. Laittakaa polttojäljen päälle terramycin spraytä jos aluminisol kuluu pois. Älkää repikö rupia. 2 viikon jälkeen 2vk kevyttä hölkkää ja palautus normaaliin liikutukseen. Jos polttoalue tulehtuu/turpoaa laittakaa jalkoihin jäitä.

 

Sussu on varmaan käynyt Niinan kanssa balettitunneilla? Kun sillä oli äskön naama täynnä aluminisolia... On pitänyt olla kropan aika korkkiruuvilla, että on saanut sitä hieroskeltua turpaansa.