1246118267_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Luikuri huhuilee tuskissaan Massia. Minä taas raivon vallassa kiljun Luikkua poistumaan kukkapenkistä. (Koira roikkuu ikkunalaudalla:) Onneksi pahimmat kiimahuurut alkavat olla ohi.

1246118787_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Juhannusruusut ovat alkaneet kukkimaan. Harvinaisen vaikeita istutettavia olivat. Syynä kova tienpenkka. Mamma toiveikkaana katselee minua-tiedä vaikka kipolla kauraa viskaisin.

Eilenillalla luin sellaista kirjaa kun Liinaharja suomenhevosen taival. Siellä kerrottiin mm. seuraavaa:

-Esim. jääravien lähestyessä jos tuli lumimyrsky-ei oikein ollut aurauskalustoa. Rata oli muutenkin kapea, joten jos ohi tahtoi oli penkan kautta koukattava. Miettikääpä sitä:) Huonot hevoset ei ohitelleet edellä meneviä.

-Astutus orilla maksoi noin viisi markkaa. Jalostus oli sellaista, että kerättiin isoja laumoja erirotuisia hevosia ja ne lykättiin pellolle jonne laitettiin myös ori. Kantakirjauksen myötä alettiin hieman tarkemmin katsoa kellä astutettiin, mm. kimoja ei hyväksytty kantakirjaan.

-Ensimmäiset suomenhevosen jalostusyritykset-kansaa yritettiin valistaa Tieto-Sanomien kautta, valitettavasti suomenkielinen rahvas ei osannut lukea ja ruotsinkieliset yläluokat eivät osanneet Suomea sitä vähää, eli se yritys valui hukkaan.

-Venäjän siittoloiden tarkastaja Kreivi Mayendorff kertoo 1850- luvulla Suomesta löytyvän neljä eri hevoskantaa, haapaniemeläisiä, fiirstenbergiläisiä, orlovilaisia ja karjalaisia.

-1907 vuodesta lähtien ravikilpailuihin ei saanut osallistua kuin valtion kantakirjaan kirjatut hevoset. Närää oli herättänyt sekaveriset Eol ja Ormonde jotka tahtoivat viedä kaikki palkinnot.

-Eläisuojeluyhdistys sai toimilupansa vasta sitten kun olivat ilmoittaneet kampanjoivansa hevosenlihan käytön ja myynnin edistämisen. (Suomessa ei oltu totuttu syömään hevosen lihaa, vaan raakit pantiin surutta kiertoon kunnes kuolema korjasi.) Kenraalikuvernööri Nikolai Bobrikov suhtautui avoimen epäluuloisesti kaikkiin uusiin yhdistyshankkeisiin-niissä saattoi piillä suomalaiskansallisia kumousjuonia:)

Tälläinen valistuspaketti tällä kertaa.

Pullataikina odottaa keittiössä leipojaansa, joten poistun takavasemmalle. Sen jälkeen pitänee rueta treenaamaan pollukoita.